Pravilnik o parametrima i metodama za analizu i utvrđivanje kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u proizvodnji vina
Pravilnik o parametrima i metodama za analizu i utvrđivanje kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u proizvodnji vina
Sl.glasnik RS br. 107/2014
Član 1
Ovim pravilnikom se bliže propisuju parametri i metode za analizu i utvrđivanje kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda od grožđa, šire, kljuka i vina koji se koriste u proizvodnji vina (u daljem tekstu: drugi proizvodi).
Član 2
Kvalitet šire, vina i drugih proizvoda utvrđuje se na osnovu vrednosti sledećih parametara:
- gustine i relativne gustine na 20°C;
- alkoholne jačine;
- sadržaja ukupnog suvog ekstrakta;
- sadržaja redukujućih šećera;
- sadržaja pepela;
- pH vrednosti;
- sadržaja ukupnih kiselina;
- sadržaja isparljivih kiselina;
- sadržaja neisparljivih kiselina;
- sadržaja slobodnog i ukupnog sumpor dioksida;
- sadržaja limunske kiseline;
- sadržaja ugljen dioksida;
- sadržaja šećera određenog refraktometrom;
- relativnog odnosa neizmenljivih atoma deuterijuma i vodonika u etanolu primenom instrumentalne tehnike TC/EA – IRMS;
- distribucije deuterijuma u etanolu dobijenom fermentacijom grožđane šire, koncentrovane grožđane šire, grožđanog šećera (rektifikovane grožđane šire) i vina primenom nuklearne magnetne rezonancije (SNIF-NMR/RMN-FINS);
- sadržaja saharoze;
- sadržaja glukoze i fruktoze;
- alkaliteta pepela;
- relativnog odnosa stabilnih izotopa ugljenika (13C/12C) u vinskom etanolu ili etanolu dobijenom fermentacijom grožđane šire, koncentrovane šire ili grožđanog šećera primenom masene spektrometrije za merenje izotopskih odnosa (IRMS – Isotope Ratio Mass Spectrometry);
- relativnog odnosa stabilnih izotopa kiseonika (18O/16O) u vodi vina i vodi šire primenom izotopske masene spektrometrije (IRMS);
- sadržaja hlorida;
- sadržaja sulfata;
- sadržaja vinske kiseline;
- sadržaja mlečne kiseline;
- sadržaja L-jabučne kiseline;
- sadržaja D-jabučne kiseline;
- sadržaja ukupne jabučne kiseline;
- sadržaja sorbinske kiseline;
- sadržaja L-askorbinske kiseline;
- sadržaja natrijuma;
- sadržaja kalijuma;
- sadržaja magnezijuma;
- sadržaja kalcijuma;
- sadržaja gvožđa;
- sadržaja bakra;
- sadržaja kadmijuma;
- sadržaja srebra;
- sadržaja cinka;
- sadržaja olova;
- sadržaja fluorida;
- sadržaja derivata cijanida;
- hromatskih osobina;
- Folin-Ciocalteu indeksa;
- sadržaja diglukozid malvidola;
- sadržaja bromida;
- sadržaja bora;
- sadržaja ukupnog fosfora kao P2O5;
- sadržaja glicerina;
- sadržaja veštačkih boja;
- sadržaja arsena;
- sadržaja fluora;
- sadržaja metanola;
- senzornih osobina;
- mikrobioloških analiza.
Pored parametara iz stava 1. ovog člana, kvalitet drugih proizvoda, i to: rektifikovane koncentrovane šire koji se utvrđuje specijalnim i posebnim metodama utvrđuje se i na osnovu vrednosti sledećih parametara:
- alil izocijanata;
- sadržaja ukupnih katjona;
- provodljivosti;
- sadržaja hidroksimetil furfurala;
- sadržaja teških metala;
- hemijskog određivanja etanola;
- sadržaja mezo-inozitola, scilo-inozitola i saharoze.
Član 3
Metode za analizu i ispitivanje osnovnih parametara kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda su određivanje:
- gustine i relativne gustine na 20°C;
- alkoholne jačine;
- sadržaja ukupnog suvog ekstrakta;
- sadržaja redukujućih šećera;
- sadržaja pepela;
- pH vrednosti;
- ukupnih kiselina;
- isparljivih kiselina;
- neisparljivih kiselina;
- sadržaja slobodnog i ukupnog sumpor dioksida;
- limunske kiseline;
- ugljen dioksida;
- sadržaja šećera određenog refraktometrom.
Metode iz stava 1. ovog člana date su u Prilogu 1. – Metode analize kojima se ispituju osnovni parametri kvaliteta (u daljem tekstu: Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Član 4
Pored metoda iz člana 3. ovog pravilnika, koriste se i metode koje su navedene u Tabeli 1 – Metode analize za ispitivanje parametara kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda, kao i druge metode koje se sprovode po međunarodnim standardima prihvaćenim od strane Republike Srbije (rezolucije OIV-a – Organisation Internationale de Vigne et du Vin) i standardima i srodnim dokumentima priznatih i donetih od strane nacionalnog tela za standardizaciju u Republici Srbiji.
Tabela 1 – Metode analize za ispitivanje parametara kvaliteta šire, vina i drugih proizvoda
Redni Broj |
Metoda određivanja | Referentni dokument |
1 | 2 | |
Određivanje sadržaja saharoze | OIV-MA-AS311-03 | |
Određivanje sadržaja glukoze i fruktoze | 1) OIV-MA-AS311-02 2) OIV-MA-AS311-03 3) OIV-MA-AS311-07 4) OIV-MA-AS311-08 |
|
Određivanje alkaliteta pepela | OIV-MA-AS2-05 | |
Određivanje doslađivanja i/ili razblaživanja grožđanog kljuka, grožđane šire i vina | ||
4.1. | Određivanje relativnog odnosa neizmenljivih atoma deuterijuma i vodonika u etanolu primenom instrumentalne tehnike TC/EA – IRMS | SRPS TS E.M8.031:2014 |
4.2. | Određivanje distribucije deuterijuma u etanolu dobijenog fermentacijom grožđane šire, koncentrovane grožđane šire, grožđanog šećera (rektifikovane grožđane šire) i vina primenom nuklearne magnetne rezonancije (SNIF-NMR/RMN-FINS) | OIV-MA-AS311-05 |
4.3. | Određivanje relativnog odnosa stabilnih izotopa ugljenika (13C/12C) u vinskom etanolu ili etanolu dobijenom fermentacijom grožđane šire, koncentrovane šire ili grožđanog šećera primenom masene spektrometrije za merenje izotopskih odnosa (IRMS) | OIV-MA-AS312-06 |
4.4. | Određivanje relativnog odnosa stabilnih izotopa kiseonika (18O/16O) u vodi vina i vodi šire primenom izotopske masene spektrometrije (IRMS – Isotope Ratio Mass Spectrometry) | OIV-MA-AS2-12 |
Određivanje sadržaja hlorida | 1) OIV-MA-SA321-02 2) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (*) |
|
Određivanje sadržaja sulfata | 1) OIV-MA-AS321-05A 2) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (*) 3) Tanner H. Brunner H.R.: Getränke analytik, Verlag Heller Chemie – und Verwaltungsesellschaft mbH. D-7170 Schwäbisch Hall (*) |
|
Određivanje sadržaja vinske kiseline | 1) OIV-MA-AS313-05A 2) Rebelein, H. Dtsch. Lebensmittel-Rdsch 63 (1967) 3) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (kolorimetrijski) |
|
Određivanje sadržaja mlečne kiseline | 1) OIV-MA-AS313-07 2) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (kolorimetrijski) |
|
Određivanje sadržaja L-jabučne kiseline | OIV-MA-AS313-11 | |
Određivanje sadržaja D-jabučne kiseline | OIV-MA-AS313-12ª OIV-MA-AS313-12B |
|
Određivanje sadržaja ukupne jabučne kiseline | 1) OIV-MA-AS313-10 2) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (kolorimetrijski) |
|
Određivanje limunske kiseline | 1) OIV-MA-AS313-08 2) Časopis Jugoslovensko vinogradarstvo i vinarstvo 2 – 3 1986 (*) |
|
Određivanje sadržaja sorbinske kiseline | 1) OIV-MA-AS313-14A 2) OIV-MA-AS313-14B 3) OIV-MA-AS313-14C 4) OIV-MA-AS313-18 |
|
Određivanje sadržaja L-askorbinske kiseline | OIV-MA-AS313-22 | |
Određivanje sadržaja natrijuma | 1) OIV-MA-AS322-03A 2) OIV-MA-AS322-03B 3) OIV-MA-AS323-07 |
|
Određivanje sadržaja kalijuma | 1) OIV-MA-AS322-02A 2) OIV-MA-AS322-02B 3) OIV-MA-AS323-07 4) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (*) 5) Tanner H. Brunner H.R.: Getränke analytik, Verlag Heller Chemie – und Verwaltungsesellschaft mbH. D-7170 Schwäbisch Hall (*) |
|
Određivanje sadržaja magnezijuma | 1) OIV-MA-AS322-07 2) OIV-MA-AS323-07 3) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 |
|
Određivanje sadržaja kalcijuma | 1) OIV-MA-AS322-04 2) OIV-MA-AS323-07 3) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 |
|
Određivanje sadržaja gvožđa | 1) OIV-MA-AS322-05A 2) OIV-MA-AS322-05B 3) OIV-MA-AS323-07 4) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (*) |
|
Određivanje sadržaja bakra | 1) OIV-MA-AS322-06 2) OIV-MA-AS323-07 |
|
Određivanje sadržaja kadmijuma | 1) OIV-MA-AS322-10 2) OIV-MA-AS323-07 |
|
Određivanje sadržaja srebra | 1) OIV-MA-AS322-09 2) OIV-MA-AS323-07 |
|
Određivanje sadržaja cinka | 1) OIV-MA-AS322-08 2) OIV-MA-AS323-07 |
|
Određivanje sadržaja olova | OIV-MA-AS322-12 | |
Određivanje sadržaja fluorida | OIV-MA-AS321-03 | |
Određivanje sadržaja derivata cijanida | OIV-MA-AS315-06 | |
Određivanje hromatskih osobina | 1) OIV-MA-AS2-07B 2) OIV-MA-AS2-11 |
|
Folin-Ciocalteu indeks | OIV-MA-AS2-10 | |
Određivanje sadržaja diglukozid malvidola | OIV-MA-AS315-03 | |
Određivanje sadržaja ukupnih bromida | OIV-MA-AS321-01 | |
Određivanje sadržaja bora | OIV-MA-AS323-03 | |
Određivanje sadržaja ukupnog fosfora kao P2O5 | 1) OIV-MA-AS321-04 2) Tanner H. Brunner H.R.: Getränke analytik, Verlag Heller Chemie – und Verwaltungsesellschaft mbH. D-7170 Schwäbisch Hall (*) |
|
Određivanje sadržaja glicerina | 1) OIV-MA-AS312-04 2) OIV-MA-AS312-05 |
|
Određivanje sadržaja veštačkih boja | OIV-MA-AS315-08 | |
Određivanje sadržaja arsena | 1) OIV-MA-AS323-01A 2) OIV-MA-AS323-01B |
|
Određivanje sadržaja fluora | OIV-MA-AS321-03 | |
Određivanje sadržaja metanola | 1) OIV-MA-AS312-03A 2) OIV-MA-AS312-03B 3) Wein Analytik Rudi Franck, Junge Ch. Charlheymanns verlag KG, 1977 (*) |
|
Senzorno ocenjivanje vina | ||
38.1. | Metoda pozitivnih bodova do 100 | Prilog 1, glava XIV |
Mikrobiološke analize šire, vina i drugih proizvoda | ||
39.1. | Detekcija, diferencijacija i brojanje mikroorganizama | OIV-MA-AS4-01 |
Specijalne i posebne metode analize rektifikovane koncentrovane šire | ||
40.1. | Određivanje sadržaja alil izotiocijanata | (**) |
40.2. | Određivanje sadržaja ukupnih katjona | (**) |
40.3. | Određivanje provodljivosti | (**) |
40.4. | Određivanje sadržaja hidroksimetil furfurala | (**) |
40.5. | Određivanje sadržaja teških metala | (**) |
40.6. | Određivanje sadržaja etanola | (**) |
40.7. | Određivanje sadržaja mezo-inozitola, scilo-inozitola i saharoze | (**) |
Referentni dokument označen jednom zvezdicom (*) dat je u Prilogu 2. – Druge metode analize, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, a referentni dokument označen sa dve zvezdice (**) dat je u Prilogu 3. – Specijalne i posebne metode analize rektifikovane koncentrovane šire, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Član 5
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine.